• Välkomna till Grothica - the darker side of fashion
Butik i Göteborg och webbshop

Bakgrund

Drömmen som blev verklighet

I maj 2005 blev drömmen om att öppna en butik för människor som liksom mig såg sin stil som en del av sin personlighet sann. Då slog jag, Janet, för första gången upp portarna till Sveriges definitivt inte största, men kanske mysigaste gothbutik Grothica. Här skulle kunder som tycker att svart är färgen nummer ett och fullkomligt älskar korsetter, långa spetskjoler, vackra sammetsklänningar, tuffa platåkängor och rockiga accessoarer och smycken hitta sin oas i en stämningsfull miljö till tonerna av goth- och metalmusik.

Drömmen om något eget fanns där långt tidigare. Det var på festivaler utomlands som jag slogs av hur otroligt mycket snygga kläder och smycken det fanns som inte gick att hitta hemma i Göteborg. Året innan jag öppnade började jag på metalfestivalen Wacken i Tyskland prata med gänget bakom ett av mina dåvarande favoritmärken, Queen of Darkness, om mina funderingar att öppna en butik. De låg då i startgroparna för att börja sälja till butiker, och jag tror så här i efterhand att det var där jag bestämde mig för att satsa på min idé. Det i kombination med att företaget jag då arbetade på behövde skära ner på personal och frågade om någon ville sluta gjorde att jag såg min chans – och bestämde mig för att se om jag kunde göra verklighet av mina drömmar.

När beslutet väl var fattat följde några månader av arbete med affärsplan, kontakt med banker och jakten på den perfekta lokalen. Från första stund har jag lagt stor vikt vid att ha den rätta personliga känslan och stämningen i butiken. När jag hittade min lilla lokal blev jag helt förälskad och visste direkt att det var det perfekta utrymmet, där jag med mycket små medel kunde få den stämningsfulla och gotiska atmosfären jag ville uppnå. Jag var supernöjd och Grothica hade fått ett hem.

När så alla kontrakt var skrivna var det dags för den första inköpsresan till London och Europas största alternativa klädmässa. Där kan man verkligen snacka om att man blir förbluffad över allt snyggt som finns. Det var allt annat än lätt men otroligt roligt och inspirerande att handplocka ut mitt första sortiment, och det var med spänning jag väntade på att allt skulle hinna levereras så jag inte stod där med en halvtom lokal på öppningsdagen… Som tur var blev det inte fallet. Dagarna innan öppnandet fylldes min lokal av kartonger från golv till tak, men med hjälp från en underbar familj och fantastiska vänner hängde allt på plats på öppningsdagen.

Sedan den dagen har det blivit många inköpsresor till London. Dit åkte jag på den tiden två gånger per år för att spana in nyheter och inspireras på alternativmässan London Edge. Nu har tyvärr mässan gått i konkurs sedan några år och så gott som alla leverantörer har numera webbsidor för grossister så resorna till London har blivit förre och inköpsprocessen ser lite annorlunda ut. Men som kund hos Grothica kan man alltid med säkerhet lita på att jag är ärlig när jag säger att något är snyggt, eftersom jag bara beställer in det jag själv gillar. Det är kanske inte alltid det bästa för businessen att inte följa trender, men för mig är det viktigare med trovärdighet och att stå för det jag säljer.

Allt eftersom e-handel blev allt större och efterfrågan från kunder som inte hade vägarna förbi Göteborg så ofta växte så var det 2011 dags att öppna upp en webbshop. Den började med åren bli lite utdaterad så i slutet på 2022 började jag jobba på en nya webbshop och det är den ni nu har hittat till. Jag kommer löpande att fylla på med mer varor så kika tillbaka snart igen om du inte hittar det du söker just idag. 

Jag vill avsluta med att tacka alla underbara kunder som gjort att jag fått fortsätta med min dröm att driva Grothica. Varmt välkomna ner i grottan i Göteborg eller att ta en titt här i webbshoppen.

Janet